Boendeinformation
Här kan du som är hyresgäst hos oss hitta information som rör ditt boende och de allmänna utrymmen som finns i fastigheten.
Trivselregler tvättstuga
•Håll den tvättid du bokat och respektera andras tvättider.
•Torka av ytor så som tvättbord samt tvättmaskiner invändigt och utvändigt.
•Rengör tvättmedelsfacken från överblivet tvättmedel.
•Samla upp överblivet ludd och smuts från torktumlaren och rengör filtret i luckan. Tänk även på filtren i torkrumsaggregatet.
•Sopa och våttorka golven i både tvättstuga och torkrum.
•Lämna luckor öppna till tömda maskiner.
•Tvätta EJ mattor eller grovtvätt i dessa maskiner. Bygel-BH skall tvättas i tvättpåse. Tänk på att tömma fickorna på kläderna.
•Husdjur är ej tillåtet i tvättstugan.
•Hushållssopor får ej slängas i soptunnan.
•Lämna tvättstugan i det skick du själv vill finna den.
Fiber/Kabel-TV
Alla våra fastigheter, förutom Skräcklegatan 2 och Edsgatan 53, har fiberanslutning och kabel-tv. Det ingår ett basutbud med tv-kanaler i din hyra som du når genom att koppla din tv till ett antennuttag.
Du tecknar själv ett bredbandsavtal och leverantörer varierar beroende på vart du bor. Se listan nedan.
SAPPA:
Kungsgatan 9/Edsgatan 20
Södergatan 9-13/Vallgatan 5-7
Sundsgatan 8,10
Magasinsgränd 1
Björkholmsgatan 2-12
Edsgatan 40
Residensgatan 28
Tele2:
Nygatan 40/Kyrkogatan 41
Öppen fiber:
Norra gatan 4/Residensgatan 37
Lovisebergsgatan 7
Sundsgatan 12, 13
Får jag grilla på min balkong
Det är inte tillåtet att grilla med kol- eller gasolgrill på balkongen på grund av brandrisk och os. Använd gärna en elgrill men visa hänsyn till dina grannar.
Sopsortering
I våra områden finns sophantering för brännbart respektive komposterbart. Plast, papp, tidningar, metall och glas slänger du på någon av kommunens återvinningsstationer. Kretsloppspark Torpa, som är kommunens återvinningscentral tar emot övrigt avfall.
Felanmälan
Behöver du göra en felanmälan gör du det enklast genom att logga in i hyresgästportalen. Du kan också ringa oss vardagar under dagtid på telefon 0521-65615. Vid akuta ärenden kvällar och helger, ringer du oss på telefon 0521- 740510.
P-platser och garage
Vi publicerar våra lediga parkeringsplatser och garage här på vår hemsida. Gå in under lediga objekt för att se vad som finns ledigt.
Uppsägning
Vi önskar att du lämnar en skriftlig uppsägning, detta kan göras på 3 olika sätt.
- Skicka ett mejl till oss där du berättar att du vill säga upp din lägenhet. Skriv ditt namn, din adress med lägenhetsnummer samt från vilket datum uppsägningen ska gälla. Är ni fler lägenhetsinnehavare ska samtliga skicka mejl.
- Skriv under uppsägningen som finns på baksidan av ditt hyreskontrakt. Du kan antingen posta den till oss eller boka en tid för att lämna den personligen på vårt kontor. Är ni fler lägenhetsinnehavare ska samtliga skriva under uppsägningen.
- Du kan också skicka ett handskrivet brev till oss där du berättar att du vill säga upp din lägenhet. Skriv ner vilken adress och vilket lägenhetsnummer du har, samt från vilket datum uppsägningen ska gälla. Signera med ditt namn. Är ni flera lägenhetsinnehavare ska bägge signera brevet.
Uppsägningstiden är 3 månader från nästkommande månadsskifte. Vid dödsfall är uppsägningstiden 1 månad.
Vid hyra av lokal gäller uppsägningstiden som avtalats mellan parterna.
Inflyttning
Här hittar du en del praktisk information som du behöver förbereda innan du flyttar in i din nya lägenhet.
Elavtal
Som hyresgäst hos oss har du ett eget elavtal. Kontakta Vattenfall i god tid för att teckna ett avtal till din lägenhet, så att du inte står utan el den dag du flyttar in.
Folkbokföring och adressändring
När du ska flytta behöver du göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress. Det är gratis och du gör det enkelt och snabbt på skatteverket.se. Du som har barn som flyttar med dig ska även anmäla flytt för dem.
Det är skillnad på flyttanmälan och eftersändning av post.
Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag, men vill du ha eftersändning av annan post behöver du beställa det hos svensk adressändring mot en avgift.
Viktigt med hemförsäkring
Se till att du har en giltig hemförsäkring och att du uppdaterar den när du flyttar till större eller mindre och när du flyttar ihop eller isär med någon. Det är endast din egen hemförsäkring som täcker det som finns i lägenheten, förrådet eller garaget och det kan bli dyrt att vara oförsäkrad om du drabbas av inbrott, brand eller någon annan olycka i ditt boende.
Avflyttning
För att göra det lite enklare för dig när du flyttar har vi tagit fram några av de viktigaste sakerna som sker i anslutning till din flytt. Vi hoppas vi ses snart igen.
Besiktning
För både din och den nya hyresgästens skull görs det en lägenhetsbesiktning (kontroll av lägenheten) i anslutning till flytten. Det är viktigt att du är med när den görs.
Före besiktningen måste du tänka på följande:
• All utrustning som tillhör lägenheten (dörrar, hatthyllor, gardinbeslag osv.) måste finnas i lägenheten vid besiktningen. Om du fått bruks- eller skötselanvisningar för lägenhetsutrustning måste du lämna dessa i lägenheten så att nästa hyresgäst kan använda dem.
• Lägenheten som du flyttar ut från ska så klart städas ordentligt och enligt den checklista som du fick vid uppsägningen.
• Vid skador eller onormalt högt slitage på lägenheten kan du bli ersättningsskyldig.
Lämna tillbaka alla nycklar
Glöm inte att lämna tillbaka samtliga nycklar när du flyttar – även de kopior du eventuellt har gjort samt nycklar till eventuellt garage. Om inte samtliga nycklar lämnas in kan du behöva betala kostnaden för ett låsbyte.
Så fungerar inomhustemperaturen
Värmesystemet i ditt hus är automatiskt och sätter i gång när det blir kallare temperatur ute. På våren och hösten är det varmt och kallt om vartannat och det tar tid innan systemet stabiliserar sig och levererar värme hela tiden.
Mät temperaturen
I din lägenhet ska det vara 20 grader.
Tycker du att det är kallt kan du börja med att mäta temperaturen hemma hos dig. Du mäter temperaturen mitt i rummet och på en meters höjd från golvet.
Visar termometern lägre än 20 grader kan du kontrollera:
· Har du möblerat tätt framför elementet så att soffan eller sängen hindrar värmen från att sprida sig i rummet?
· Har du hängt gardiner framför termostaten som gör att den känner av en högre temperatur än det är i rummet och därför slår av värmen för tidigt?
· Är elementet varmare nedtill och kallare upptill?
Då kan det vara luft i elementet som hindrar det varma vattnet från att cirkulera. Gör då en felanmälan.
· Är elementet kallt nedtill men varmt upptill?
Det är helt i sin ordning. Det varma vattnet strömmar in upptill, ger ifrån sig värme och strömmar ut nedtill för att åter värmas upp.
· Om elementet inte sätter i gång kan det behöva luftas. Gör då en felanmälan till oss.
Om du har kontrollerat allt och det ändå är kallt i lägenheten kan det ha uppstått något problem i ett enskilt element eller i värmesystemet.
Då gör du en felanmälan till oss så att vi kan kontrollera om elementen behöver luftas eller om en termostat har hakat upp sig.
Drag från fönsterventiler
De flesta äldre hus ventileras med hjälp av självdrag. Det innebär att frisk luft kommer in genom en så kallad springventil som sitter vid fönstret. Det kan vara frestande att sätta igen ventilerna när det är kallt ute. Men gör inte det.
Ventilen ska alltid vara öppen, även på vintern. Och du ska inte täta ventilerna och hindra luften att komma in. Då sätts ventilationssystemet ur spel. Luften som strömmar in är viktig för att du ska få ett bra inomhusklimat och dessutom hjälper luften till att sprida värmen från elementet ut i rummet.
Fixa enkelt själv
Här hittar du råd och tips på hur du sköter om din bostad för längre hållbarhet och hur du själv kan åtgärda mindre fel på de saker du själv ansvarar för att underhålla i din lägenhet.
Frosta av frysen
Isen som bildas i kyl- och frysskåp gör att det går åt mer energi att hålla skåpen kalla. Ju mer isen växer, desto mindre mat får du dessutom plats med. Därför bör du frosta av frysskåp regelbundet. Samma sak gäller för kylskåp som inte är självavfrostande.
Gör så här:
- Töm kyl- och frysskåp på samtliga varor
- Stäng av elektriciteten med knappen som finns inne i kyl- och frysskåp. Titta i bruksanvisningen om du är osäker
- Lämna dörren öppen och låt sedan isen tina av sig själv. Hacka eller bryt inte bort isen
- Lägg ut en handduk och ställ en bunke nära intill kyl- och frysskåp så att inte vattnet rinner ut på golvet
Tips för bättre energibesparing
- Kylskåp ska ha en temperatur på 4–8˚C. Varje grad höjer kylskåpets elförbrukning med cirka 10 procent. Svalen ska vara något varmare och ha en temperatur på 8–12˚C. I frysen ska det vara cirka –18 till –20˚C.
- Tina frysta varor i kylskåpet i stället för i mikrovågsugn eller i varmvatten. Kylan kommer kylskåpet tillgodo som därmed drar mindre energi
- Låt maten svalna innan du stoppar in den i kylen eller frysen. Om du ställer in varm mat i kylskåpet värmer den upp den mat som redan är kyld eller fryst
- Förpacka frysvaror tätt. Det gör att de håller längre och att det krävs mindre energi att hålla maten fryst
- Ett tomt kyl- eller frysskåp drar mer energi än ett välfyllt
- Ha inte dörren öppen längre än nödvändigt
- Frosta av kyl- och frysskåp regelbundet
- Dammsug rören bakom och/eller under kyl- och frysskåpet, då minskas energiförbrukningen och ett kyl- och frysskåp som är för varmt kan fungera bra igen
Stopp i avlopp
När vattnet rinner ut sakta i avloppet i kök och badrum bör du rengöra golvbrunnen eller vattenlåset så snart som möjligt innan det blir helt stopp. Att det blir trångt i rören beror på avlagringar i avloppsledningarna eller nedspolning av föremål i avloppet.
Gör så här:
Mindre stopp i handfat och diskho går enkelt att åtgärda själv. Använd en avloppsrensare med sugkåpa av gummi. Den finns att köpa i vanliga varuhus. För att göra rensningen mer effektiv kan du öka trycket genom att hålla för hålet som är tänkt som översvämningsskydd. Du kan även plocka isär och rensa vattenlåset som sitter under handfatet/diskhon.
Även golvbrunnen i badrummet har ett vattenlås som måste rensas med jämna mellanrum för att undvika dålig lukt och sakta rinnande vatten. OBS! Använd aldrig kaustiksoda för att rensa avloppet, då detta kan förvärra situationen.
Är du bortrest under en längre tid, be den som ser till din lägenhet att spola vatten i diskho, handfat och wc-stol då och då. På så sätt slipper du dålig lukt på grund av att vattnet i vattenlåsen avdunstar.
Tips för att förebygga stopp
- Släng kaffesump och teblad i soporna – inte i vasken
- Släng bomullstops, bindor och pappershanddukar i papperskorgen – inte i toaletten
- Tag bort hår och annat som fastnat i bottenventilen i badkaret, handfatet och diskhon
Golv
De flesta golvytor rengörs lättast genom våttorkning. Observera att parkett är känsligt för vatten och endast lätt fuktig trasa ska användas. Har du fått en eller flera missprydande fläckar på parketten? Då kan det vara bra att använda ett rengöringsmedel som är specialanpassat för just parkett. Observera att linoleumgolv skadas av mycket och hett vatten. Använd sparsamt med rengöringsmedel. Skydda golvet från repor genom att sätta skydd, t.ex. filttassar, under tunga möbler som du ska flytta.
Tak
Tak kan vara svåra att rengöra. Ett jämnt smutsat tak kan ofta se bättre ut än ett flammigt tak efter en misslyckad tvätt. Rådgör alltid med oss innan du gör en taktvätt. Tänk på att om stickkontakterna till dina taklampor inte passar i lamputtagen måste stickkontakterna bytas.
Väggar
Målade ytor och plastdetaljer rengörs med ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel. Tapeter med plastskikt av vinyl torkas med fuktig trasa. Övriga tapettyper dammtorkas.
Balkonger
Balkongen tillhör lägenheten och är hyresgästens ansvar. Det är inte tillåtet att montera parabol, antenn eller annan utrustning på fastighetens tak, skorsten, fasad eller fönster. Parabol eller antenn får inte heller placeras så att den sticker ut utanför fasaden. Observera att det är förbjudet att borra i fasaden. Blomlådor och vädringsräcken får endast sitta på insidan av balkongräcket. Det är förbjudet att skaka och piska mattor och sängkläder från balkongen. Tänk på att rökning på balkongen kan störa grannar.
Se till att inte förvara mattor eller dylikt på balkongen under vintern, dessa kan frysa och skapa sprickor i betongen. Det är bra om du själv kan minska mängden snö på balkongen. Om du skottar snö från balkongen se till att det inte hamnar på någon annans balkong eller på förbipasserande på marken. Ha gärna någon som står vakt nedanför.